De Draak Koffies

Koffie en Meer

koffie en gezondheid

Er is geen enkele reden om uw dagelijks kopje koffie te laten staan ! Integendeel koffie heeft heel wat positieve effecten op het menselijk lichaam.

Opwekkend effect: alertheid, concentratievermogen, 
Cafeïne zorgt er voor dat we ons na een kop koffie beter kunnen concentreren en alerter zijn. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft onlangs bevestigd dat 75 mg cafeïne (de hoeveelheid in circa één standaard kopje koffie) helpt om zowel de concentratie als de alertheid te verhogen en de cognitieve en mentale functie te verbeteren. De stimulerende werking van een kopje koffie is al merkbaar na 15 tot 45 minuten na consumptie en houdt ongeveer vier uur aan.

Spijsvertering
Koffie is goed voor de spijsvertering omdat het de darmtransit en de stoelgang stimuleert. Dat geldt ook voor cafeïnevrije koffie. Mogelijk stimuleert koffie ook de productie van maagzuur, wat eveneens de vertering ten goede komt.

Diabetes
De meeste studies tonen aan dat matig koffiegebruik (ook cafeïnevrij) beschermt tegen diabetes type 2. Tot nu toe kon evenwel nog geen oorzaak- en gevolgrelatie worden vastgesteld tussen koffie en het behoud van een normale bloedsuikerspiegel. Het Europese Voedselagentschap EFSA laat om die reden niet toe dat koffieproducten vermelden dat ze zouden helpen tegen diabetes. 

Jicht
Diverse studies tonen aan dat matig koffiegebruik (ook cafeïnevrij) een beschermend effect effect tegen jicht, vooral bij mensen ouder dan 40 jaar. 

Koffie verbetert sportprestaties
Uit tal van onderzoeken blijkt dat koffie (of cafeïne) een positief effect heeft op sportprestaties, vooral dan bij uithoudingssporten (fietsen, lopen, langlauf enz.). Dit wordt bevestigd in een recent rapport van de Europese Voedselautoriteit EFSA.

Er worden nog tal van positieve gezondheidseffecten toegeschreven aan koffie, maar daarvoor bestaan alsnog onvoldoende bewijzen. 


Niet bewezen positieve effecten :
• Vetverbranding en vermageren. Het is niet aangetoond dat koffie de vetverbranding zou stimuleren en daarom zou kunnen gebruikt worden om te vermageren. Dat werd recent nog bevestigd in een rapport van het Europese Voedselagentschap EFSA.

• Galblaasaandoeningen
Diverse onderzoeken tonen een mogelijk gunstig effect van regelmatige koffieconsumptie op galblaasaandoeningen (zoals galstenen). Maar dit is tot nu toe onvoldoende aangetoond.

• Verbeterde geheugencapaciteit. Studies tonen een beperkte toename in geheugencapaciteit bij mensen die geregeld koffie drinken. De effecten zijn echter minimaal zodat hieruit nauwelijks besluiten kunnen getrokken worden wat dit in de praktijk betekent. Omgekeerd heeft de onthouding van koffie heef geen aantoonbaar negatief effect op de geheugencapaciteit. 
• Fijne motoriek. Cafeïne zou zowel een positieve, negatieve of geen werking op de motoriek kunnen hebben. In het algemeen geldt dat dit per persoon verschilt. 

Geplaatst door de draak
Labels: Koffienieuws