De Draak Koffies

Koffie en Meer

Netwerklunch rond de koffiehandel met Peru.

Growth is never by mere chance; it is the result of forces working together.
J. C. Penney

 

Op maandag 18 juni werden we uitgenodigd door de Peruaanse ambassade (ministerie van buitenlandse handel en toerisme) voor een netwerkevent dat plaatsvond in het indrukwekkende Antwerpse havenhuis over handel in koffie. Na een verkwikkende lunch en een korte uitleg van Mw. Rosario Pajuelo, economisch en commercieel directeur/adviseur van Peru in België en Luxemburg, stelden alle aanwezige koffieproducenten, vertegenwoordigers van coöperatieven en exporteurs die deel uitmaken van de Peruaanse koffiemissie zichzelf, hun functies en coöperatieven voor. Door deze handelsmissie hopen zij nieuwe markten te kunnen verkennen en vruchtbare partnerschappen te vormen, niet alleen in België (een voor hen strategisch en commercieel interessant land), maar in heel Europa. Er werd o.a. gesproken over het belang van elke stap in het productieproces, van de groene boon tot de koffie in de tas, van de koffieboer tot bij de barista.

 

Hierna volgde de voorstelling van de Belgische koffiebranders, traders en invoerders, alsook toelichting bij ieders specifieke manier van werken, aanpak en visie op het product in al zijn aspecten. Nadien kregen we een interessante presentatie te zien over de werking van de Antwerpse haven en de rol die koffie hierbinnen speelt. Zo is Peru bijvoorbeeld de 5e belangrijkste toeleverancier van koffie in België (5,2% van het marktaandeel). De haven van Antwerpen is sterk gericht op de Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse markten, waarvan koffie een basisproduct is. Ook is zij de grootste opslaghaven (300 000 ton/jaar) voor koffie in de wereld. Door de snelle logistieke verbinding met de rest van Europa, kan alles vlot over het hele gebied verder verspreid worden.

 

Als kers op de taart was er tot slot ruimte voor dialoog en uitwisseling van meningen en ideeën tussen alle aanwezige partijen. Het werd een bijzonder boeiende namiddag! 

 

Aanstaande zaterdag zien we elkaar terug op World of Coffee in Amsterdam!

 

Geplaatst door Lies
Labels: Inspirerende Bonen  Fantastische Bonen  Koffienieuws  De Branderij