De Draak Koffies

Koffie en Meer

Leestip!

Leestip!
 
1683. Heel Europa is in de ban van koffie. In de koffiehuizen verzamelen zich wetenschappers, politici, handelslui, intellectuelen. Maar koffie is peperduur en volledig in handen van de Ottomanen. Vóór het transport worden de ruwe koffiebonen gekookt om de kiemkracht te vernietigen en op het smokkelen van koffieplanten staat de doodstraf. Voor de toenmalige Westerse kolonies in de tropische gebieden is dit een doorn in het oog.
Obediah Chalon is een jonge Engelsman die na een aantal mislukte zwendels, voor de Nederlandse
Verenigde Oost-Indische Compagnie koffieplanten gaat stelen in Turkije.
Deze eerder lichtvoetige historische avonturenroman geeft toch een goed beeld van de sociale en economische rol van koffie in de 17de eeuw. Het verhaal komt traag op gang; de auteur neemt zijn tijd om het historische kader en de voorbereidingen die aan het avontuur voorafgaan, uitgebreid te schetsen. Het ritme stijgt mee met de spanning naarmate het verhaal vordert en het avontuur zich verder ontrolt. Tom Hillenbrand neemt je op aangename wijze en met de nodige humor mee naar de koloniale koffiewereld van de 17de eeuw.
 
Tom Hillenbrand (1972) heeft Europese politicologie gestudeerd en was jarenlang online chef van Der Spiegel. Eerder schreef hij non-fictie en thrillers, waarvoor hij diverse prijzen won. De koffiedief is zijn eerste historische roman.
Geplaatst door Lies
Labels: Inspirerende Bonen  Fantastische Bonen  Koffienieuws